EL CAFÉ
Historia del café :
La història del cafè es remunta al segle XIII, encara que l'origen del cafè segueix sense aclarir-se. Es creu que els ancestres etíops de l'actual poble oromo van ser els primers a descobrir i reconèixer l'efecte energitzant dels grans de la planta del cafè.
No s'ha trobat evidència directa que indiqui en quina part d'Àfrica creixia o què nadius ho haurien usat com un estimulant o fins i tot coneguessin la seva existència abans del segle XVII.
Leyenda del descobriment del cafè
Explica la llegenda que fa més de 1300 anys, en el territori de actual Etiòpia, un jove pastor àrab Kaldi va observar una tarda com les seves cabres actuaven d'una forma estranya, corrent i donant salts com a boges, després de menjar arbustos de fruits vermells.
El pastor, intrigat per el que passava, va decidir portar les mostresde fulles i fruits a un monestir anomenat Cheodet, on els monjos per curiositat van posar els grans a cuinar.
Al provar la beguda, els va semblar tan lletja que van llançar al focles restes de la infusió.
Però els grans, a mesura que es cremaven, acomiadaven una agradable aroma.
Els monjos van intentar llavors tornar a preparar una beguda amb els grans torrats i van quedar fascinats amb el resultat.
En prendre el cafè, les oracions dels monjos ja no van ser suaus itranquil·les sinó dutes a cor amb alegria.
La llegenda explica que l'abat del monestir li va donar el nom de Kaaba a la beguda, que en àrab vol dir pedra preciosa de color cafè.
EL CULTIU :
El cafè és un cultiu permanent, es sembra i comença a produir després de quatre anys. La seva vida productiva pot ser major als 40 anys, la seva producció es dóna un cop l'any durant el que s'anomena cicle cafeter.
Depenent de la zona i l'altura és l'època de tall. A Mèxic s` inicia al setembre i conclou al març.
El recorregut que segueix la llavor del cafè fins arribar a la tassa s'inicia al planter on es posa a germinar la llavor i dos mesos després s'obté una plàntula trucada soldadet i quan hi ha dos fulletes arriba a la fase de papallona i es trasplanta al viver, també es trasplanta a "pesetilla" (2 parells de fulletes) o en "Naranjito" (tres parells).
Al viver s'introdueix l'arrel amb compte i es tapa amb vegetal picat .El viver es cobreix perquè les plantes s'adaptin al sol, a l'ombra i es cobreixin del cop de les pluges. Aquí la planta creix per despréstraspassar-se al terreny on s'ha d'establir el cafetar.
L'establiment del cafetar requereix activitats de traçat, , tapat, poda, cura del cafetar i labors culturals, aquí roman el cafetar la resta de la seva vida productiva.
La floració
La floració depèn de molts factors com les cures que es donin a la planta, la regulació d'ombra, l'edat de la planta. Hi pot haver de tres a quatre floracions i del seu nombre depèn el nombre de talls. Els talls es fan a mà en forma selectiva i només es tallen els fruits madurs que són de color cirera. Els primers fruits es donen quan la planta té de tres a quatre anys de vida.
La collita
El fruit del cafè quan està immadur és de color verd, conformemadura canvia de color fins arribar al vermell cirera i és el moment per al tall.
Per a la recol-lecció s'utilitzen canastres lligats a la cintura anomenats "tenates"
Industrialització
El procès del fruit ja recollit fa possible que el cafè Arribi al consumidor .
-Humit
-La solubilització
-La descafeinización.
¿Normal o descafeïnat?
La cafeïna: És una substància que influeix sobre el sistema nervios, augmentant la Capacitat mental i la Percepció.
Pot causar Insomni i palpitacions si és consumeix de manera exagerada, però no és adictiu per l'Organisme, doncs no es el mateix efecte que les drogues.
El cafè descafeïnat : És sotmès a un Procés extra per ser despullat d'una gran quantitat de cafeïna. No li Pot extreure per complet, però sí entre un 85 i 95%. En aquest cas ja no tindrà tants beneficis per a la salut com el cafè normal.
Fet per: Juan E Toro Gallardo.
Has de revisar els titulars dels apartats.
ResponEliminaPotser una mica massa tècnic. El vídeo podria tenir un enfocament més general...
Nota: 7.5 - 1= 6.5