Què és?
És un Gènere d'arbres de la família de les rubiàcies, és la Beguda estimulant que s'obté del SEU fruit i de les Llavors, que contenen cafeïna, de gust Amargant i estimulant. És un dels Principals productes d'origen agrícola que és comercialitzen en Els mercats internacionals, i una de les Begudes estimulants més consumides arreu del món, després de dir et.
Troba el seu origen en les terres de Abissínia (actual Etiòpia). Fruit d'un arbust anomenat cafeto, el seu nom procedeix de la ciutat etíop de Caffa.
-Història:
Una llegenda atribueix el seu descobriment a un pastor local anomenat Kaldi, que observo l'efecte reanimante exercit en les seves cabres després de menjar uns fruits vermells d'un arbust.Després provar ell mateix es va sentir amb més vigor i energia.Encara que amb tota probabilitat, les tribus africanes el coneixien des de l'Antiguitat utilitzant els grans mòlts per alimentar els animals, donar forces als seus guerrers, i suportar les llargues cerimònies religioses
La seva popularitat arribaria després de la introducció d'aquest en Aràbia, on Iemen es convertiria en un important centre de cultiu i distribució per tot el món musulmà, i al que pels seus efectes diu la llegenda que Mahoma li va donar el nom de qahwa, que significa excitant , energètic, vigoritzador. Precisament sobre les seves alteracions en l'organisme humà va fer que els imants ortodoxos de la Meca (1511) i El Caire (1532) es plantegessin si les determinades característiques s'ajustaven als paràmetres de l'Alcorà, el qual prohibeix tota mena d'intoxicació. Les seves conclusions van portar a l'emir Khair Bey a prohibir, però les revoltes sorgides després del tancament de les cafeteries va fer que les autoritats deroguessin l'edicte. Com a exemple curiós dir que existia una llei turca que permetia el divorci d'una dona si el seu marit no li proporcionava una dosi diària de cafè. Per aquella època, el cafè s'havia estès porPersia, Egipte, Àfrica Septentrional i Turquia, on el 1475 obriria les portes a EstambulKiwa Han, la primera cafeteria del món.
Plantació:
El cultiu del cafè es troba àmpliament difós en els països tropicals i sub-tropicals. Crida particulamente l'atenció el cas de Brasil perquè concentra poc més d'un terç de la producció mundial. Els grans del cafè són un dels principals productes d'origen agrícola que es comercialitza en els mercats internacionals i sovint suposa una gran contribució als rubros d'exportació de les regions productores.
En tractar de petits agricultors, el cultiu del cafè dóna treball a un enorme nombre de persones, ja que la recol · lecció, molt rarament mecanitzada, requereix un temps de mà d'obra important que constitueix la part fonamental del cost de producció.
Les plantacions poden fer-se completament al descobert, el que facilita l'organització de les operacions de cultiu i augmenta la producció fruitera en aprofitar al màxim la radiació solar, sempre que no hagin altres factors limitants com la fertilitat del sòl, la disponibilitat d'aigua, entre d'altres, però disminueix la longevitat i la resistència a les malalties dels cafetos ja que obliga a la planta a incrementar les seves activitats fisiològiques, com fotosíntesi i transpiració.
Depenent de la zona i l'altura és l'època de tall. A Mèxic inicia al setembre i conclou al març.
El recorregut que segueix la llavor del cafè fins arribar a la tassa s'inicia al planter on es posa a germinar la llavor i dos mesos després s'obté una plàntula trucada soldadet i quan hi ha dos fulletes arriba a la fase de papallona i es trasplanta al viver, també es trasplanta a "pesetilla" (2 parells de fulletes) o en "Naranjito" (tres parells).
Al viver s'introdueix l'arrel amb compte i es tapa amb vegetal picat.El viver es cobreix perquè les plantes s'adaptin al sol, a l'ombra i es cobreixin del cop de les pluges. Aquí la planta creix per després traspassar-se al terreny on s'ha d'establir el cafetar. L'establiment del cafetar requereix activitats de traçat, hoyado, tapat, poda, cura del cafetar i labors culturals, aquí roman el cafetar la res de la seva vida productiva.
La floració
La floració depèn de molts factors com les cures que es donin a la planta, la regulació d'ombra, l'edat de la planta. Hi pot haver de tres a quatre floracions i del seu nombre depèn el nombre de talls. El tall es fa a mà en forma selectiva i només es tallen els fruits madurs que són de color cirera. Els primers fruits es donen quan la planta té de tres a quatre anys de vida.
La collitata
El fruit del cafè quan està immadur és de color verd, conforme madura canvia de color fins arribar al vermell cirera i és el moment per al tall. Per a la recol · lecció s'utilitzen canastres lligats a la cintura anomenats "tenates".
Industrialització:
El procés que transforma el fruit ja recollit i fa possible que el cafè arribi al consumidor comprèn des del
-humit
-benefici sec
- la torrefacció
-la solubilització
-la descafeinización.
Benefici humit
Posa el fruit color cirera en pergamí del qual s'obté cafè rentat. Els passos que segueix són despolpat, fermentat per separar el mucílag del gra. Aquesta fase és molt delicada doncs un cafè sobrefermentado donarà un sabor astringent o fermentat, el temps mitjà de fermentació són 24 hores. Després de passar pel fermentat el cafè es renta amb aigua molt neta i s'escorre. Després el cafè es posa a assecar fins a obtenir un 12% d'humitat. En la majoria de les zones indígenes del nostre país el cafè s'estén als patis d'assecat de les cases i per això es diu que són "pergamineros", els dies d'assecat varien depenent de les zones.Els patis o asoleaderos de grans extensions estan desapareixent i s'utilitzen cada vegada més màquines oreadoras. L'avantatge del pati d'assecatge que usen en les comunitats és que aprofiten la font d'energia natural, el realitzen en les seves pròpies cases i els costos són bajos.El benefici humit s'empra exclusivament per obtenir cafès rentats. En aquesta fase s'obté el que anomenem cafè pergamí.
Benefici sec
És la fase complementària dels cafès rentats on es transformen de cafè pergamí a cafè verd o or. El benefici sec s'usa també per obtenir cafès no rentats (cafè bola o capulín o natural). Aquests cafès passen directament del tall al benefici sec. A Mèxic utilitzem més la tècnica dels cafès rentats. El procés del beneficiat sec consisteix en treure-li la closca o pergamí al cafè mitjançant el morteo per obtenir el cafè verd, després es classifiquen i finalment es seleccionen els millors grans.
La torrefacció
El cafè or verd es torra perquè el seu sabor i aroma aflorin. El grau de torrat depèn del tipus de cafè en tassa que es vulgui obtenir.Durant el procés de torrat dels grans pateixen alguns canvis químics.
La solubilització
El cafè verd passa de la tremuja al torradora, el cafè torrat es tritura i es diposita en una espècie de percoladoras que es tanquen hermèticament i se'ls passa aigua a altes temperatures perquè l'aigua vagi dissolent les substàncies solubles del cafè. D'aquí obtenim un extracte que passem a través d'un evaporador per eliminar aigua i queda un extracte concentrat que conté 60 per cent d'aigua i 40 per cent de solubles. Després s'elimina la resta de l'aigua amb un equip d'assecatge amb corrents d'aire fins de 260 graus centígrads. L'aigua s'evapora i ens queden unes esferes que es granulan per obtenir el cafè soluble granulat.
La descafeinización
La extaracción de la cafeïna al cafè verd es realitza per mitjà de tres diferents processos: Solvent químic (benzol) on el gra se sotmet al vapor per dissoldre la cafeïna que s'extreu sota pressió mitjançant el solvent. El cafè queda d'un color molt fosc que el fa semblar torrat. Gas supercrític (diòxid de carboni supercrític) el gas a altes temperatures es comporta com líquid i actua com a solvent, això permet la separació de la cafeïna. Suís aquós: (aigua i carbó activat) submergits els grans en aigua es barregen amb el carbó que remou la cafeïna. El gra queda del seu mateix color verd original. Una vegada tractat, aquest cafè pot seguir la via del cafè torrat i mòlt o la via del cafè soluble. La cafeïna s'utilitza en la medicina i com a complement d'algunes begudes.
Varietats de cafè:
Els cafès de tipus mitjà s'identifiquen pel nom del país o la regió d'origen: Medellín, Armènia i Manetes de Colòmbia per exemple. De la mateixa manera s'identifiquen els tipus canephora i altres varietats aràbiga.
Normalment es barregen i torren junts diversos tipus de cafès verdes per elaborar els sabors i aromes preferits pels consumidors.Les llavors solen escalfar en tambors horitzontals que, en girar, regiren els grans i eviten que es torrin de manera desigual o que es cremin. El torrat pot ser lleuger, a uns 193 º C, mitjà, a uns 205 º C, o intens, a 218 º C.
Les combinacions de plàstic i paper són mitjans d'embalatge comuns que protegeixen bé el cafè acabat de torrat i mòlt. Les llaunes tancades al buit oa pressió conserven la frescor del cafè fins a tres anys.
Varietats de Cafè:
Cafè soluble
El cafè soluble o instantani es fabrica preparant un extracte barrejant amb aigua calenta el cafè torrat i mòlt de forma tosca. A continuació es separa l'aigua de l'extracte per diversos mètodes com dessecació, polvorització o al buit.
Cafè descafeïnat
Pot extreure la cafeïna de cafè tractant el gra verd amb dissolvents òrgan clorats. Després d'eliminar els dissolvents, el gra es torra de la forma habitual. El cafè descafeïnat el consumeixen qui són massa sensibles a la cafeïna present en el cafè normal.
Succedanis del Cafè
El consum de succedanis del cafè és escàs. El més usat és la xicoira torrada, que ara s'utilitza de vegades barrejada amb el cafè. En gairebé tots els països, la incorporació del cafè de xicoira o altres substàncies s'ha de declarar amb claredat en l'etiqueta de l'envàs.
¿Quin efecte te i com mos afecta el cafè?
¿Normal o descafeïnat?
La cafeïna és una substància que influeix sobre el sistema nerviós, augmentant la capacitat mental i la percepció. Pot causar insomni i palpitacions si es consumeix de manera exagerada, però no és possible que arribi a ser addictiva per a l'organisme, ja que no té el mateix efecte que les drogues.
El cafè descafeïnat és sotmès a un procés extra per ser despullat d'una gran quantitat de cafeïna. No se li pot extreure per complet aquesta substància, però sí entre un 85 i 95%. No obstant això ja no tindrà tants beneficis per a la salut com el cafè normal.
Els seus beneficis
Et plena d'energia
Ajuda a estar alerta i concentrar-te.
Redueix el mal de cap.
Redueix el risc de patir Parkinson.
Millora l'asma i les al · lèrgies.
Prevé la formació de càlculs.
No augmenta el risc d'osteoporosi.
No provoca úlcera.
Disminueix el risc de desenvolupar càncer.
No afecta a l'embaràs
No afecta el seu consum en la infància
Prevé les càries
Disminueix la depressió
Redueix el risc de desenvolupar diabetis
Fet per: Patryk Sebastian Pas 3 Div.
Molt complet i molt ben il·lustrat!
ResponEliminaNota: 8